Wij wensen u een mooie Kerst en een goed en gezond 2023!

Het Pater Balemans Fonds is er samen met MIVA voor de meest kwetsbaren in Burkina Faso. Wij willen u bijzonder bedanken voor uw steun in 2022. Want daarmee geeft u de mensen in Burkina Faso hoop. Samen met u blijven wij ons inzetten voor een betere toekomst voor de meest achtergestelden in dit door crises geteisterde land.

Geen onderwijs, geen inkomen

In Burkina Faso zijn regelmatig gewelddadigheden tussen gewapende milities en het leger. Sinds 2019 zijn inwoners dan ook massaal op de vlucht. Het land kent hierdoor veel ontheemden die vaak hun inkomen kwijt zijn geraakt of niet naar school gaan. Om hen weer een kans te geven in de maatschappij startte de hulpverleners van onze partner ATY dit jaar een beroepsopleiding en een alfabetiseringscentrum.

Hoop op een betere toekomst

Tien ontheemde jongeren van 16 tot 25 jaar hebben hoop op een betere toekomst dankzij een beroepsopleiding van 12 maanden. Sinds maart 2023 krijgt een deel van hen training in het gebruik van was- en lijmmachines en het andere deel wordt opgeleid tot dameskapper. De opleiding vindt plaats in de werkplaats van meester-ambachtslieden. Elke student krijgt een leerpakket met een outfit, waaronder schoenen en benodigde schoolspullen. Ook ontvangen ze een maandelijkse toelage waarvan ze eten kunnen kopen. Na het afronden van de studie, hebben deze jongeren meer kans op de arbeidsmarkt. Zij krijgen de kans om een eigen bestaan op te bouwen, dankzij uw steun.

15 mensen leerden lezen

Een groot deel van de ontheemden in het dorp Gasgo ten noorden van Ouagadougou kan niet lezen of schrijven. 30 van hen kregen in 2022 de kans om Mooré – de meest gesproken taal in Burkina Faso – te leren lezen in een nieuw alfabetiseringscentrum dat werd opgezet door hulpverleners van ATY. Door corona konden de lessen niet het hele jaar plaatsvinden. Het centrum kon studenten ontvangen gedurende 90 dagen tussen maart en juni 2022. Sommige deelnemers konden niet meedoen aan de eindbeoordeling, omdat zij hun geboorteakte hebben moeten achterlaten tijdens hun vlucht. Ondanks de tegenslagen behaalde de helft van de deelnemers een mooi resultaat tijdens de eindbeoordeling. De rest van de deelnemers krijgt nog een kans.

Waardering en zelfvertrouwen

Dankzij de hulp van het team van ATY, kregen de studenten van de beroepsopleiding en het alfabetiseringscentrum een gevoel van waardering. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen. Zij hebben recht op onderwijs, net als ieder ander. U maakte dat mede mogelijk. En daarvoor zijn zij en het team van ATY u heel erg dankbaar!

Het Pater Balemans Fonds is sinds 2017 een bestemmingsfonds van Stichting MIVA (Stichting Missie-Verkeersmiddelen Actie). Alle giften aan het Fonds komen ten goede aan het werk in Burkina Faso. We helpen lokaal de allerarmsten om een beter bestaan op te bouwen. En we behalen mooie resultaten, dankzij uw steun.

Om mensen een betere toekomst te geven, zijn onderwijs en gezondheidszorg essentieel. Daarom helpen we lokale hulpverleners om zorg en educatie bereikbaar te maken. In veel landen zijn deze basisvoorzieningen namelijk onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. Gelukkig zijn er lokale mensen die zich inzetten om anderen te helpen. Het is onze missie om deze mensen te steunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. En om zo hoop te bieden op een betere toekomst.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]