Ondanks coronacrisis toch duurzame hulp voor kwetsbare vrouwen

De situatie in Burkina Faso blijft zorgwekkend. Armoede, extreme droogte en terrorisme maakt steeds meer mensen kwetsbaar. Corona doet daar nog een schepje bovenop. Gelukkig zorgen verschillende organisaties voor noodhulp, zoals onder andere voedseldistributie. Dat is noodzakelijk, maar geen duurzame oplossing.

Verschillende organisaties die steun krijgen van het Pater Balemans Fonds richten zich specifiek op het verbeteren van de sociaaleconomische positie van de meest kwetsbaren. Daardoor kunnen deze mensen, ondanks de crises, een onafhankelijk bestaan opbouwen. Een van die organisaties is OCADES. OCADES runt een trainingscentrum voor vrouwen. De trainingen van dit centrum versterken hun positie op de arbeidsmarkt en dragen bij aan hun financiële onafhankelijkheid. Ondanks de coronacrisis konden de lessen en workshops met de juiste maatregelen doorgaan.

Productie en marketing

Een deel van de vrouwen leerde in 2020 de techniek voor het maken en verpakken van sappen zoals mango- gember en tamarindesap. Daarnaast werden zij getraind in het vermarkten van deze producten. Zo kunnen zij hun inkomen verhogen, waardoor ze de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld extra apparatuur aan te schaffen en voorraden uit te breiden, en zo hun productie op te voeren

Het Pater Balemans fonds hielp een deel van de vrouwen in 2020 de techniek voor het maken en verpakken van sappen zoals mango- gember en tamarindesap.

Hygiënische productieomgeving

Het afgelopen jaar investeerde OCADES in een renovatie van de productieruimte, zodat deze voldoet aan de wettelijk voorgeschreven hygiënenormen. Het pand werd opgeknapt en opnieuw geschilderd. Het afwerken van het sanitair, de opslagruimte en de ramen staat nog op de planning.

Daarnaast leerden 35 vrouwen over het voedselveiligheidssysteem zodat zij op een gezonde en veilige manier gebruik kunnen maken van de middelen en machines waarover zij beschikken in het trainingscentrum

Voorbereid op risico’s

De situatie in Burkina Faso blijft onvoorspelbaar en de veiligheid kan snel verslechteren. Ook kan er door bijvoorbeeld droogte een schaarste aan grondstoffen ontstaan. Dit beïnvloedt de beschikbaarheid en de prijzen van bijvoorbeeld het fruit dat nodig is voor de sappen. Mango, baobab en tamarinde worden bijvoorbeeld steeds schaarser en duurder. OCADES bereidt zich voor op verdere inflatie door een anticiperend inkoopmechanisme op te zetten. Door al eerder te investeren in deze producten, zorgt OCADES voor meer winst op de lange termijn.

Door de hulp van het Pater Balemans fonds kunnen de vrouwen in Burkina Faso gebruik maken van machines waarover zij beschikken in het trainingscentrum.

Bedankt voor uw steun!

Alle activiteiten van het trainingscentrum van OCADES zijn mogelijk mede dankzij uw giften. De organisatie en de vrouwen die hiervan profiteren, danken u dan ook hartelijk voor uw betrokkenheid en hulp.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]