Nieuwsbrief oktober 2019

Onrust in Burkina Faso

Het is onrustig in Burkina Faso. In 2017 bezocht ik dit mooie land nog en waren de meeste gebieden vrij toegankelijk. Nu is er rondom Kaya een reisverbod, voor blanken is het heel erg gevaarlijk door de vele kidnappings en berovingen, maar ook voor de plaatselijke organisatie OCADES Kaya wordt het werk voor de broeders en zusters steeds zwaarder en gevaarlijker.

Op de vlucht

Tijdens de zondagsmis vielen twintig gewapende mannen een kerk in Dablo, slechts 80 kilometer ten noorden van Kaya, binnen. De priester en vijf kerkgangers werden doodgeschoten, de kerk in brand gestoken, een aantal winkels overvallen, de rest van het dorp bleef in shock achter. Het was de zoveelste dodelijke aanslag in Burkina Faso, dat ontwricht raakt door geweld. Honderdduizend burgers zijn al op de vlucht geslagen, achthonderd scholen zijn gesloten en ook andere instituties en ondernemingen houden hun deuren dicht uit angst voor nieuwe terreurdaden. In de media is hier weinig aandacht voor.

OCADES

In deze moeilijke situatie probeert de organisatie OCADES, al jaren gelieerd aan het Pater Balemans Fonds, het beste te doen en haar activiteiten verder op te pakken. Inmiddels is de school voor kwetsbare meisjes gebouwd en worden er al meisjes opgevangen. Er is nog wel gebrek aan water en goede sanitaire voorzieningen. Daarvoor vraagt OCADES nog hulp aan het Pater Balemans Fonds.

Ontmoet Delphine

“Ik ben Delphine SAWADOGO. Ik werd door mijn grootvader uitgehuwelijkt aan een oude man die al drie vrouwen had in een dorp 70 km van mijn huis. De dag dat ik naar mijn “man” werd gebracht, bood ik weerstand. Met geweld hebben ze mij naar hem toegebracht. Mijn hele lichaam was bedekt met wonden. Ik heb moeilijke tijden doorgemaakt in deze periode.

Ik had het verlangen om te leven verloren omdat mijn leven geen zin meer had. Ik liep rond met het idee om zelfmoord te plegen om aan deze slavernij te ontsnappen. Gelukkig vertelde iemand uit de parochie mij over het tehuis in Kaya. Op een nacht besloot ik om te vluchten naar Kaya, te voet door het bos, ondanks alle mogelijke risico’s. Ik kwam vroeg in de ochtend aan in Kaya. Ik was er nog nooit geweest en moest de weg vragen om het huis van de zusters te bereiken.

Het huis van de zusters! Wat een vreugde voelde ik tijdens mijn welkom. De zusters en meisjes die daar waren, omringden me zozeer met genegenheid dat mijn tranen vloeiden. Een nieuw, gelukkiger leven is voor mij begonnen. Ik heb er zeker geen spijt van. Ik heb veel dingen geleerd (zeep maken, weven, cakes, koken, tuinieren).

Er is een kleine tuin die ik onderhoud. Wanneer ik oogst, verkoop ik een deel van de gewassen en het andere deel wordt gebruikt voor het koken ten behoeve van alle meisjes. De zussen genieten ook van deze tuin. De meisjes worden goed begeleid. De meisjes onderling bouwen een goede band met elkaar. Ik zal het huis, OCADES Caritas Kaya en de BALEMANS Foundation altijd dankbaar blijven voor alles wat ze voor ons doen, de kwetsbare vrouwen uit de samenleving.”

Het Pater Balemans Fonds ondersteunt OCADES Kaya al jaren, het goede werk kunnen zijn voortzetten dankzij uw steun. Heel hartelijk dank daarvoor. We zullen de situatie in Kaya op de voet blijven volgen en hen waar nodig ondersteunen in deze onzekere tijd voor hen.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]