Nieuwsbrief Oktober 2016

Een nieuw leven voor de vrouwen van Tikato

“Minder dan een maand geleden moesten de vrouwen uit mijn dorp nog rondkomen van nog geen €38 per jaar. Vandaag hebben vrouwen die zich net als ik inzetten in de tuin een jaarloon van €76. Persoonlijk heb ik zelfs €115 verdiend! Het is geweldig! Voor velen van hen is dit de eerste keer dat ze voor zo’n winstgevend bedrijf werken. God is sterk en hiervoor bedanken wij hem.”

Middelen en kennis maken veel mogelijk

Quedraogo Talato, lid van de vrouwenvereniging Namalguezanga uit het dorp Tikato in de regio Pissila, vertelt over de grote impact en de hulp van Stichting Balemans. “We hebben met de hulp van Stichting Balemans een volkstuin van twee hectare gebouwd. Deze hebben we uitgerust met een pomp voor de irrigatie van de dam naar het dorp. De vrouwen hebben een aantal technische trainingen gevolgd, coaching gevolgd van een landbouw technicus en financiële steun gehad voor de aankoop van een brandstofpomp en agrarische producten.”

Net als in veel andere dorpen, was ook in dit dorp tuinieren een privilege voor de eigenaars van landbouwgronden. Door middel van belangenbehartiging van Ocades is tuinieren nu ook mogelijk voor de vrouwen uit Tikato. Ze beschikken over een stuk landbouwgrond van 2 hectare, beveiligd door een hek.

“Dankzij verkoop van groente in staat om gezin te helpen.”

Mevrouw Téné, metgezel van Talato, werkt ook in de volkstuin. Hierdoor heeft zij nu veel minder armoede. Ze zegt: “Dankzij de verkoop van de groenten zijn we in staat om onze gezinnen te helpen. Nu kunnen we eindelijk kleding kopen voor onze kinderen en voedsel voor de familie. Het project in combinatie met de oprichting van de tuin heeft al veel goeds gebracht. In het dorp Tikato zijn we enorm blij met de installatie van een verwerkingsservice voor de lokale producten en met de graanmolen”. Zo zie je, geluk komt nooit alleen. Dit gebaar overtrof de verwachtingen van de, min of meer, vergeten vrouwen uit het dorp.

De vrouwen zijn enorm trots dat er eindelijk een molen in hun dorp staat! Het bewerken van de landbouwproducten, waaronder het frezen en het doppen van de granen en de winning van olie uit de granen kunnen zij nu zelf. Ondanks meerdere aanvragen bij de lokale autoriteiten, bleef dit eerder onbereikbaar voor hen.

In een aantal afgelegen dorpen deelden de vrouwen nog steeds dezelfde molen. Hiervoor moesten ze soms 10 kilometer lopen om gebruik te kunnen maken van de molen. Dit was een inbreuk op hun fysieke toestand, wegens de onhygiënische omstandigheden. Ook kostte dit hen enorm veel tijd, belangrijke tijd. Het beheer van de molen wordt geregeld door de vrouwen, waardoor ze meer tijd krijgen voor andere activiteiten zoals, leren lezen en schrijven, het onderhoud aan de tuin en de motorpomp van de molen.

Duurzaamheid gegarandeert

De vrouwen uit Tikato hebben hierdoor een nieuw leven gekregen. Eén van hun dromen is gerealiseerd. Ze waren bezorgd over de duurzaamheid van het project en daarom hebben ze een fonds opgericht waardoor ze met de inkomsten het onderhoud van de tuin, pomp en molen kunnen garanderen. De vreugde en plezier van de tuin heeft ook effect op de families die aan het project hebben meegewerkt. Zij hebben dankzij de inspanningen van de vrouwen een beter leven. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

En zoals een oude volkswijsheid zegt: Als iemand uw rug wast, was dan op zijn minst je eigen gezicht! In naam van al deze mensen die dankzij de generositeit van de donateurs van Stichting Balemans, weer een toekomst hebben, hartelijk dank!

Hartelijke groet,

Abbé Adelphe Rouamba
Ocades Kaya

[easy-social-share column="yes" columns="1"]