Nieuwsbrief Oktober 2015

De vrouwen van Burkina recyclen hun leven door afval te recyclen!

Het vervuilde straatbeeld is één van de fenomenen die onmiddellijk de aandacht van Europeanen trekt, wanneer zij Burkina Faso bezoeken. Een realiteit die in schraal contrast staat met de schone en mooie Europese steden waar de Afrikanen vol bewondering naar kijken. De Europeanen stellen zichzelf al snel de vraag wat de gevolgen van de vervuiling zijn voor de gezondheid van de inwoners.

Vooral plastic afval is erg aanwezig in de straten. Het plastic neemt langzaamaan de steden en het platteland over. De toename is zelfs zo groot dat steden en dorpen vaak lijken op stortplaatsen. Het aanzicht wordt hierdoor ontsierd, wat de prachtige inwoners geen eer aandoet.

Tassen van stro vervangen door plastic

De tassen van stro of katoen die ooit, vol trots, door de vrouwen werden gedragen, zijn praktisch verdwenen en vervangen door plastic tassen. Deze tassen en andere plastic producten worden ingevoerd of geproduceerd in Burkina Faso. Ze zijn beschikbaar tegen zeer lage prijzen wat hun succes in de arme regio’s van Burkina Faso verklaart.

Bij aankoop van allerlei soorten boodschappen zoals voedsel en medicijnen worden de plastic tassen meegegeven. Veel plastic vervuiling ontstaat daarnaast door verpakkingsmateriaal. Zo worden bijvoorbeeld drinkwater of fruitdrank in plastic zakjes verpakt. Na gebruik worden de verpakkingen ter plekke achtergelaten: op ceremonieplaatsen, straten, markten speelvelden en zelf in de huizen en scholen. De cultuur van afval in een afvalbak gooien is helaas nog niet verankerd in de gewoonten.

Het resultaat is dat Burkina Faso, dat al te maken heeft met algehele armoede, wordt overspoeld met nieuwe problemen. Het plastic afval veroorzaakt ernstige problemen voor de gezondheid en milieu. Daarnaast brengt het socio-economische activiteiten in gevaar.

Ooit een bedreiging, nu een bron van inkomsten

Geconfronteerd met een gebrek aan minimale financiële middelen om in hun levensonderhoud te voorzien, zijn arme vrouwen van de stad Kaya tot het idee gekomen om met alle mogelijke middelen het plastic afval te verzamelen en verkopen om zo financiële middelen te creëren. Een origineel idee waardoor enerzijds het schadelijk effect van plastic afval wordt afgeremd en anderzijds families zonder bron van inkomsten worden geholpen om uit de armoede te komen. De groep vrouwen, genaamd Sougr Noom Wende (God kiest voor barmhartigheid), hebben Ocades hierbij om hulp gevraagd.

Ocades heeft positief gereageerd op dit initiatief en heeft toegezegd om deze vrouwen te begeleiden door hun hulpvraag voor te leggen aan de Stichting Balemans.

Met de bijdrage van Stichting Balemans heeft de groep vrouwen, een grote partij hulpmiddelen kunnen kopen voor de inzameling van plastic afval. De vrouwen hebben nu de beschikking over laarzen, handschoenen, eenvoudige maskers, kruiwagens, schoppen, koevoeten, vorken, harken en karren voor het vervoer van afval.

Het verzamelde afval uit de straten van de stad wordt in zakken gedaan en verkocht in samenwerking met het afvalverwerkingscentrum van Ouagadougou (de hoofdstad van Burkino Faso), dat zich ruim 100 km van Kaya bevindt. De ontvangst van de verkoop wordt verdeeld onder de leden van de groep waardoor de leefomstandigheden van hun families direct verbeterd.

De ambitie reikt verder

De ultieme wens van deze vrouwen is enkele machines te kopen om op een veilige manier het plastic afval te smelten en ook om mallen te kopen om het afval om te vormen tot straattegels, signalisatieborden, bloempotten, wandelstokken enzovoorts. Om deze droom te realiseren is nog een bedrag van 20.000 euro nodig.

Het avontuur van de groep Sougr Noom Wendé toont aan dat er vele mogelijkheden bestaan om onze gezinnen uit de nood te helpen. Wanneer creativiteit en financiële middelen samengaan komt alles tot leven! Voor deze vrouwen is het plastic afval in de natuur niet alleen een bedreiging voor het milieu maar een bron van inkomsten en een springplank naar vernieuwing.

De huishoudens danken alle donateurs van Stichting Balemans en Ocades en hopen dat hun dromen gerealiseerd kunnen worden dankzij de vrijgevigheid van de donateurs.

Hartelijke groet,

Abbé Adelphe Rouamba
Ocades Kaya

[easy-social-share column="yes" columns="1"]