Nieuwsbrief Juli 2016

De vrouwen van Tansabelgou

Tansabelgou is een klein dorp in de streek van Barsalogo. Het ligt op een 40-tal kilometer van Barsalogo. Er is maar 1 lagere school. De bewoners van Tansabelgou leven van de landbouw en de veeteelt. Naast het werken in de landbouw houden de vrouwen zich ook bezig met huishoudelijke taken.

Pap maken kost een hele dag!

De hoofdmaaltijd van een familie uit Tansabelgou, bestaat meestal uit pap gemaakt van meel, gierst en sorghum en zelden uit mais. Dit wordt gegeten met saus. Het is heel zwaar werk voor de vrouwen om een maaltijd voor te bereiden, dit duurt meestal uren en soms een hele dag!

Tansabelgou heeft geen molen waardoor de vrouwen 15 kilometer moeten lopen naar het buurdorp Namissiguima, waar ze wel een molen hebben, voordat ze het graan kunnen malen. De vrouwen zijn zich heel goed bewust van dit probleem en hebben zich om die reden verenigd en hebben l’OCCADES Caritas om hulp gevraagd.

Aanvraag voor een graanmolen

L’OCADES werkt nauw samen met Stichting Balemans. Stichting Balemans heeft positief gereageerd op hun aanvraag voor een molen voor de vrouwen van Tansabelgou. De vrouwen hebben een directiecomité opgericht. De belangrijkste taken van de commissie is om de werking van de molen te garanderen.

De commissie heeft ook een rekening geopend bij de volkskas om de ontvangsten van de molen te kunnen beheren. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de molen en het salaris van de molenaar.

Donuts & Pasteitjes

De komst van de molen heeft veel veranderd in het dorp. Rondom de molen zijn al kleine handelszaken ontstaan. Dankzij de molen kunnen de vrouwen meer gierst verwerken dan ze nodig hebben voor hun familie, waardoor ze nu ook extra meel hebben om donuts en pasteitjes te maken zodat ze deze kunnen verkopen.

In de huishoudens is de kwaliteit van de voeding verbeterd dankzij de molen, De vrouwen hebben nu beter meel dan toen ze het gingen halen in Namissiguima. De kinderen hebben minder last van diarree dankzij de betere hygiëne en kwaliteit van het meel. De bevolking van Tansabelgou is bijeengekomen bij l’Ocades Kaya om Stichting Balemans te bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Namens Stichting Balemans dank voor uw trouwe steun.

 

Hartelijke groet,

Abbé Adelphe Rouamba
Ocades Kaya

[easy-social-share column="yes" columns="1"]