Nieuwsbrief December 2015

Een tweede kans voor de ongeschoolde meisjes van Kaya

Veel meisjes uit het bisdom Kaya gaan niet naar school. Dat is het gevolg van discriminatie en culturele vooroordelen. En als ze wel naar school gaan komen ze vaak niet verder dan de lagere school. Dit heeft te maken met het gebrek aan financiële middelen van hun ouders. De meisjes moeten thuis het huishouden doen en worden helaas nog altijd veel te vaak en veel te jong gedwongen uitgehuwelijkt.

Meisjes in opleiding in het Centrum Heilige Monica

Daarom heeft het bisdom Kaya in 2011 een opvang- en opleidingscentrum geopend voor ongeschoolde meisjes. Doordat deze meisjes hier een professionele opleiding krijgen in snit en naad, krijgen zij hier een tweede kans op een toekomst. Dit centrum wordt mede gefinancierd door Stichting BALEMANS.

De meisjes komen uit verschillende dorpen en zijn afkomstig  uit misdeelde en arme families. Het centrum heeft dit jaar leerlingen opgeleid voor het diploma Beroepskwalificatie Certificaat (CQP). Onder de gediplomeerden van dit jaar is een dynamisch meisje met veel wilskracht. Ze vertelt ons hier het verhaal van haar levensloop.

“Mijn naam is Bernadette OUEDRAOGO, ik ben geboren  in 1990 in een dorp in Korsimoro op 40 km van Kaya. Ik heb de lagere school doorlopen; helaas kon ik niet verder gaan naar de middelbare school omdat mijn ouders liever de scholingskosten van mijn broers (jongens) betaalden. Volgens hen kon een meisje niets bijdragen aan de familie. Ik was dus veroordeeld om thuis te blijven en huishoudelijke werkzaamheden te doen.

Om de kost te verdienen wou ik eigenlijk kleding maken. Helaas was er nog geen opleidingscentrum voor dit vak in de regio. In 2011 werd in de kerk de opening aangekondigd van een opleidingscentrum voor snit en naad voor ongeschoolde meisjes. Voor mij was het de gelegenheid om mijn levensdroom te realiseren: naaister worden.

Na een opleiding van 3 jaar heb ik mijn diploma gehaald. Het centrum heeft mij de uitrusting gegeven om mij te installeren (naaimachine, tafels, kasten en toebehoren). Meerdere andere meisjes uit mijn klas hebben eveneens deze uitrusting gekregen. Op dit moment werk ik thuis wanneer ik niet naar de les moet, want door mijn doorzettingsvermogen en mijn bekwaamheid heeft het centrum mij gevraagd om leidster/docent te zijn voor de leerlingen van het 1e jaar. Ik kan het niet bijna niet geloven.”

“Verder geef ik nu thuis les aan Madelein NABALOUM, uit  het 3e jaar en Jacqueline SAWADOGO uit het 1e jaar van de opleiding. Jacqueline is een meisje dat heeft kunnen ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Zij verbleef in het opvangcentrum voor meisjes dat geleid wordt door de zusters van Kaya.”

“In 3 jaar tijd is mijn leven dankzij het centrum in positieve zin veranderd. Ik kan mij nu zelfstandig vestigen en ik verdien de kost dankzij het naaien. Ik had een oude naaimachine waarmee ik thuis kleine reparatiewerkzaamheden deed. Op dit moment verdien ik 30 à 40 euro per maand. Het lukt me om in mijn basisbehoeften te voorzien. In tegenstelling tot de oude ideeën, draag ik nu bij in de familiale uitgaven van mijn ouders. Mijn ouders zijn blij met mijn succes.”

Namens Stichting Balemans dank voor uw trouwe steun. Ik wens u mooie kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

Hartelijke groet,

Abbé Adelphe Rouamba
Ocades Kaya

[easy-social-share column="yes" columns="1"]