Nieuwsbrief Maart 2018

De positie van meisjes en vrouwen in Burkina Faso behoeft helaas nog altijd veel aandacht. In een van de armste landen van de wereld is de vrouw vaak niet meer dan een ‘meubelstuk’ in huis. En dat terwijl deze vrouwen zo veel te bieden hebben. Vrouwen zijn het slachtoffer van vernederende praktijken als uithuwelijking, polygamie en vrouwenbesnijdenis. Het gebrek aan scholing van meisjes houdt deze situatie mede in stand.

Ocades Kaya heeft zich het lot van deze meisjes en vrouwen aangetrokken. Ocades heeft een aantal solidariteitshuizen opgericht. Hier worden vrouwen opgevangen en wordt hen een thuis geboden, om zo de gevolgen van wat zij hebben meegemaakt te beperken.

Op dit moment zijn er twee huizen. De vrouwen die in het huis komen wonen, worden voorzien van de nodige zorg en onderwijs. Zij krijgen de mogelijkheid om een opleiding te volgen en ze leren om voor hun eigen inkomen te zorgen zodat ze onafhankelijk kunnen functioneren.

Een nieuw leven

Eén van de vrouwen is Delphine Sawadogo. Zij vertelt; “Vijf jaar geleden kwam ik hier ‘thuis’. Ik ben gevlucht uit een gedwongen huwelijk. Mijn vader heeft mij uitgehuwelijkt aan een oudere man met drie vrouwen, 70 kilometer van mijn ouderlijk huis. Ik verzette me, maar ben met geweld naar hem toe gebracht.

Ik was er zo ongelukkig dat ik heb overwogen zelfmoord te plegen. Gelukkig sprak ik een man uit mijn parochie die mij vertelde over het opvanghuis in Kaya. Middenin de nacht ben ik gevlucht en gelukkig net op tijd aangekomen in het huis. Wat een vreugde voelde ik. De zusters hebben mij met liefde omringd en ik voelde mij direct heel erg welkom. Een nieuw, gelukkiger leven is voor mij begonnen.

Ik heb een kans gekregen op een toekomst. Ik heb hier veel geleerd, (zeep maken, weven, koken, tuinieren) en verdien nu een eigen inkomen; ik bak koeken voor gelegenheden en ik heb een kleine tuin waarin ik aubergines verbouw, deze zijn voor de zusters en de andere vrouwen in het huis. Wat ik overhoud, verkoop ik. Ik leer hier ook weer een band op te bouwen met anderen. Dat is heel erg belangrijk voor mij. Ik zal altijd dankbaar zijn dat OCADES Kaya en het Pater Balemans Fonds mij de kans hebben gegeven op een nieuw leven en prijs wat zij doen voor de zwakkeren in onze samenleving.”

Derde opvanghuis

Komend jaar zal er een derde huis gebouwd worden waar jonge vrouwen als Delphine opgevangen zullen worden. Ocades Kaya heeft het Pater Balemans Fonds gevraagd hieraan bij te dragen.

Met uw hulp kunnen wij hen helpen en zorgen voor een derde huis.

 

Hartelijk dank voor uw steun!

[easy-social-share column="yes" columns="1"]