Het Pater Balemans Fonds blijft, samen met u, helpen waar het kan

Voor de organisaties die het Pater Balemans Fonds ondersteunt, heeft het coronavirus grote impact. Niet alle hulpactiviteiten kunnen op dezelfde voet doorgaan. Denk aan onderwijs en zorg. Sommige ouders raakten hun baan kwijt, en kunnen hierdoor niet bijdragen aan de schoolbetalingen voor hun kind. Daarnaast stijgen de medicijnprijzen.

Dankzij uw steun strijden de verschillende organisaties in Burkina Faso verder, ondanks alle tegenslagen. Daardoor krijgen Bertrand (9) en Thérèse (15) ook in tijden van corona de kans om mee te doen in de samenleving.

Bertrand op eigen benen

Volledig afhankelijk

Bertrand woont met zijn ouders en twee broers in een ruraal en afgelegen gebied bij Saaba. Door complicaties bij zijn geboorte is hij doof en motorisch niet goed ontwikkeld. Bertrand spendeert zijn dagen zittend en is volledig afhankelijk van zijn familie. Zijn moeder Marie verkoopt rijst en zijn vader Odilon is radiohersteller. Met hun inkomsten kunnen zij zichzelf voorzien in de basisbehoeften. Maar de hulp die Bertrand nodig heeft, is voor hen niet te betalen.

Hoop opgegeven

Marie wist niet hoe ze haar zoon kon helpen. Ze had alle hoop verloren toen ze in 2018 via-via in contact kwam met Le Tisserin. Deze organisatie helpt bij de begeleiding en het monitoren van kwetsbare kinderen en hun familie. Ze ondersteunt in zorg en revalidatie, schoolgeld en beroepsopleiding. Niet alle ouders staan open voor deze hulp. Zij begrijpen hun kind en de handicap vaak niet, raken gefrustreerd en betrekken hen daarom niet bij het dagelijks leven. Gelukkig geldt dat niet voor de ouders van Bertrand.

Op eigen benen

In overleg en samenwerking met zijn ouders werd Bertrand onderzocht en startte zijn revalidatieproces. Doel: Bertrand zoveel mogelijk zelfstandigheid geven. Inmiddels kan de goedlachse Bertrand op eigen benen staan met behulp van een stok. Zijn spierkracht herstelt goed en de rollator die hij kreeg van Le Tisserin, helpt hem zelfstandig te lopen. Dankzij de hulp van Le Tisserin is het leven van Bertrand totaal veranderd: hij heeft weer toekomstperspectief en plezier in het leven.

Thérèse boekt aanzienlijke vooruitgang

Ondraaglijke hoofdpijn

Omdat haar ouders niet meer voor haar konden zorgen, woont Thérèse van 15 samen met haar oma in Kaya. Thérèse heeft een ernstige oogafwijking en ziet bijna niets. Daardoor heeft ze lange tijd constant hoofdpijn gehad, en dat brak haar op. Haar ouders konden geen hulp voor haar betalen. Thérèse gaat naar school, maar heeft zonder bril moeite met het volgen van de lessen.

Grote zorgen

Deze situatie baarde haar radeloze grootmoeder grote zorgen. Zij nam contact op met OCADES in Kaya. Deze organisatie maakt sociale basisvoorzieningen toegankelijk voor kwetsbare kinderen en jongeren met een handicap. Ook maakt OCADES de regio bewust van het belang van een inclusieve samenleving, waarin mensen met een handicap een eerlijke kans krijgen. OCADES gaf Thérèse de oogheelkundige zorg die ze nodig had en schafte in 2020 een bril voor haar aan.

Aanzienlijke vooruitgang

Thérèse en haar oma kunnen hun geluk niet op. De hulp is van onschatbare waarde: “Ik ben eindelijk van mijn hoofdpijn af en kan lezen wat de docent op het bord schrijft.” Zo was Thérèse zonder bril nog onzeker of ze wel zou overgaan naar het volgende schooljaar, nu kan ze met al haar potentie de lessen volgen en trots zeggen dat ze met vlag en wimpel geslaagd is.

Het Pater Balemans fonds ondersteunt het werk van OCADES en Le Tisserin in Burkina Faso. Dankzij u hebben deze organisaties veel kinderen zoals Thérèse en Bertrand kunnen helpen.

Namens hen: heel hartelijk bedankt!

[easy-social-share column="yes" columns="1"]