Het is onrustig in Burkina Faso

Nieuwsbrief juni 2020

Het is onrustig in Burkina Faso. Het land heeft te maken met veel geweld door islamitische extremisten en het leger dat hen probeert te verdrijven. Burgermilities die zijn opgericht om gemeenschappen te beschermen tegen jihadisten zijn in het verleden ook meer dan eens beschuldigd van het doden van onschuldige burgers.

Begin juni zijn er zeker 25 doden gevallen bij een aanval op een veemarkt. De drukke markt in Kompienga, in het zuidoosten van het land, werd onder vuur genomen door schutters op motoren.

Later is op dezelfde dag in het noorden van het land, bij de grens met Mali, een humanitair konvooi aangevallen. Daarbij vielen volgens de regering zeker tien doden en is een nog onbekend aantal mensen ontvoerd.

In beide gevallen is onduidelijk wie er achter de aanval zit. Jihadistische groeperingen, die regelmatig aanslagen plegen in het land, hebben de verantwoordelijkheid niet opgeëist. De regering zegt dat “terroristen” erachter zitten, waarmee meestal wordt gedoeld op groeperingen die gelieerd zijn aan de terreurbewegingen al-Qaida en IS.

De burgers in Burkina zijn de dupe. Gevoel van onveiligheid groeit. Naar Burkina Faso reizen is niet mogelijk omdat het te gevaarlijk is, ook niet voor onze staf, dus houden zij online contact met de mensen ter plekke. Gelukkig komt het land nu langzaam uit de lock down als gevolg van de Corona crisis en komt het normale leven weer langzaam op gang.

Gelukkig ontvingen we ook goed nieuws uit Burkina Faso

De bouw van het Receptie- en Trainingscentrum voor meisjes in Kaya is eindelijk afgerond;

Er is nog wat extra werk verricht om alle verwachte resultaten te bereiken en voornamelijk om de technische en financiële levensvatbaarheid te versterken: Zo is er een wachthuisje gebouwd en de beveiliging geregeld, er is een pomp- en wateropslagsysteem aangelegd en er is airconditioning geïnstalleerd.

De meisjes worden nu opgeleid en hebben de eerste gasten al verwelkomd. De meisjes die in het centrum wonen en werken zijn het slachtoffer zijn van sociale onrechtvaardigheid. Zij krijgen in dit project training en worden voorbereid op hun professionele leven.

De meeste meisjes hebben nooit de kans gehad om naar school te gaan of hebben door hun vreselijke omstandigheden zoals gedwongen huwelijken hun opleiding moeten onderbreken. Dit project geeft hen een nieuwe kans op een toekomst.

OCADES Kaya is de organisatie achter dit project. Dat mede mogelijk is gemaakt door uw giften. Zij danken u hartelijk voor uw betrokkenheid en hulp.

Het Pater Balemans Fonds ondersteunt OCADES Kaya al jaren. Het goede werk kunnen zijn voortzetten dankzij uw steun. Heel hartelijk dank daarvoor. We zullen de situatie in Kaya op de voet blijven volgen en hen waar nodig ondersteunen in deze onzekere tijd voor hen.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]