Betere toekomst voor kwetsbare meisjes

In oktober 2019 is het opleidingscentrum opgeleverd dat met steun van het Pater Balemans Fonds is gebouwd. In het gebouw zijn  kamers voor de meisjes, een klaslokaal, een gedeelde huiskamer en een keuken. Op de foto’s hieronder worden de keukenattributen uitgepakt.

Na voltooiing van het gebouw is er personeel aangenomen, zoals twee koks, een receptioniste en nachtwakers. Ook is de eerste groep van 21 meisjes in het centrum begonnen aan het leertraject. Zij krijgen een beroepsgerichte opleiding zodat ze hun eigen inkomen kunnen gaan verdienen.

Uitgehuwelijkt

Een van de meisjes die in het centrum verblijft is de 18-jarige Josephine: “Mijn naam is Joséphine. Ik ben 18 jaar oud en kom uit het dorp Gargo. Dat ligt 74km van de stad Tougouri. Ik ben de zesde dochter uit een gezin van negen kinderen. Na de dood van mijn vader gaf mijn oom mij, zonder mijn toestemming, ten huwelijk aan een man uit het dorp Nioudougou. Een dorp 52km van Gargo. Ik werd opgehaald door de man en zijn familie en we vierden snel de bruiloft. Tijdens de bruiloft dacht ik na over hoe ik aan deze affaire kon ontsnappen! Op een avond, 4 dagen na mijn huwelijk, besloot ik om mijn man te verlaten.

Ik verliet het dorp zonder te weten waar ik heen ging. Door bossen wandelde ik naar Tougouri. Ik deed er twee en een halve dag over. Ik sliep onder bomen, at alleen wilde vruchten en dronk water uit de rivieren. Ik werd geleid door een oudere vrouw die ik tijdens mijn reis had ontmoet. Toen ik Tougouri had bereikt, ging ik naar de parochiekapel. Op verzoek van de pastoor werd ik opgevangen door een familie uit de parochie. Zij brachten mij naar het huis van de nonnen. De nonnen organiseerde een reis naar het meisjeshuis in Kaya. Momenteel woon ik daar zonder mijn verloofde.”

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel meisjes die worden uitgehuwelijkt aan weldoeners, vrienden en familieleden. Velen van hen krijgen niet de kans om te ontsnappen. Zij kunnen geen bescherming zoeken bij mensen van goede wil.

Kooktrainingen

Het trainingscentrum OCADES biedt meisjes die het slachtoffer zijn van sociale uitsluiting kooktrainingen aan. Het heeft de ambitie om de professionele integratie van de meisjes te vergemakkelijken. De trainingen zorgen voor een inkomen voor het centrum. Hierdoor hebben de meisjes voedsel en gezondheidszorg.

Josephine en de andere meisjes zijn dankbaar: “Ik weet niet hoe ik de mensen moet bedanken die mij geholpen hebben om naar het Kaya-huis te vluchten. De nonnen in het huis zijn als moeders voor me. Ook bedank ik OCADES die kooktrainingen organiseert en zo een toekomst geven aan meisjes in moeilijkheden!”

Namens Joséphine en de andere meisjes bedankt OCADES alle donoren en partners van het Pater Balemans Fonds. Het recht op vrijheid zal voor veel meisjes een realiteit worden.

[easy-social-share column="yes" columns="1"]